11 lipca 2019

Pomóż wypełnić „Tornister Pełen Uśmiechów”

tornisteraab

Caritas Archidiecezji Poznańskiej zachęca do włączenia się w kolejną edycję akcji „Tornister Pełen Uśmiechów”, której celem jest wsparcie uczniów z ubogich rodzin poprzez przekazanie im wyprawek szkolnych. W poprzednim roku naszą pomoc skierowaliśmy do dzieciaków z polskich szkół na Wileńszczyźnie. W tym roku chcemy podarować wyprawki szkolne uczniom z diecezji Grodzieńskiej na Białorusi.

W akcję zaangażowane są Parafialne Zespoły Caritas, zbierające w parafiach przybory szkolne, którymi wypełnione zostaną plecaki. Przydadzą się: kredki, mazaki, farbki, plastelina, linijki, gumki, długopisy, ołówki, zeszyty, bloki oraz inne przybory przydatne każdego dnia w szkole. Akcja potrwa do 18 sierpnia.

Diecezja Grodzieńska, do której trafi pomoc w tym roku to obszar, na którym znajduje się 16 dekanatów i mieszka największy odsetek ludności polskiej. Prawie ¼ mieszkańców tego terenu to Polacy. Sytuacja materialna wielu mieszkańców jest trudna. Przybory szkolne zebrane w ramach akcji "Tornister pełen uśmiechów" trafią za pośrednictwem Caritas Diecezji Grodzieńskiej do uczniów w wieku szkolnym od 6 do 18 lat. Są to dzieci zarówno polskie, jak i białoruskie – wiele z nich ma polskie korzenie.

Zachęcamy nie tylko parafie do włączenia się w akcję, ale również grupy takie jak wspólnoty, duszpasterstwa czy oazy, oraz firmy, w których działa wolontariat pracowniczy.

Przybory szkolne można również przynosić do siedziby Caritas Poznań ul. Rynek Wildecki 4a.

Więcej informacji lub chęć zaangażowania się w akcję można zgłosić pod numerem 61 835 68 95 lub dzialamy@caritaspoznan.pl

Chcemy razem z wami wypełnić tornistry i podarować je dzieciom!

Partnerem akcji jest

Logo Fundacja PZU