4 kwietnia 2021

Ponad 900 uczestników Śniadania Wielkanocnego otrzymało pomoc

Ponad 900 osób Śniadania Wielkanocnego otrzymało posiłek wielkanocny oraz paczkę świąteczną w formie – dań i żywności na wynos. Dziękujemy Biskupowi Szymonowi Stułkowskiemu, który pobłogosławił potrawy i zebranych ludzi, a później wraz z Dyrektorem Caritas - ks. Marcinem Janeckim oraz z siostrami Elżbietankami i wolontariuszami wydawał paczki.

Początkowo przygotowywaliśmy wydarzenie dla 800 uczestników, jednak liczba osób potrzebujących w ostatnim czasie mocno wzrasta. Widzimy to każdego dnia w naszych Jadłodajniach dla Ubogich, w których codziennie dożywiamy potrzebujących. Decydującym czynnikiem takiej sytuacji jest trwająca pandemia koronawirusa.

168685519_193474022585754_8561659985240846817_n

Większości z nas Wielkanoc kojarzy się ze Zmartwychwstaniem Jezusa, rodzinnym czasem i zastawionym w jedzenie stołem. Cieszymy się, że w obecnej sytuacji mimo wszystko udało się zorganizować to wydarzenie. Dzięki temu pomoc mogła trafić do ludzi Ubogich, Bezdomnych, Samotnych, Niepełnosprawnych, Seniorów z Poznania i okolic. Mamy nadzieję, że okazane wsparcie pomoże potrzebującym przeżyć radosne święta.

Mamy też do Was prośbę. Jeżeli zostanie Państwu żywność, której nie uda się zjeść przez święta to możecie ją przekazać do jednej z naszych czterech Jadłodajni. Dziękujemy.

Pragniemy bardzo mocno podziękować każdej osobie, która zaangażowała się w realizację tego wydarzenia: Siostrom Zakonnym, Wolontariuszom oraz Darczyńcom. Życzymy wszystkim Wesołych Świąt! Alleluja! Jezus żyje.

168720050_321466662736308_6312527833041285661_n

168813642_1106999016486915_7195708201643568286_n

Zadanie jest dofinasowane ze środków budżetowych Miasta Poznania.
LOGO_POZNAN_PL_CMYK_bz
#poznanwspiera

Jadłodajnie dla potrzebujących
Codziennie wydajemy 1000 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starsze, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej.
1353 osoby wpłaciły 142 992
Przytulisko dla osób bezdomnych
Dom dla bezdomnych. Myjemy, karmimy, ubieramy, udzielamy pomocy przedmedycznej i terapeutycznej. Chcemy to robić wspólnie z Tobą.
402 osoby wpłaciły 51 763