12 kwietnia 2022

Przygotowujemy Śniadanie Wielkanocne dla 1150 potrzebujących oraz tydzień później dla ukraińskich uchodźców / Готуємо Великодній сніданок для 1150 нужденних і через тиждень для українських біженців

Już w najbliższą niedzielę 17 kwietnia dla osób potrzebujących organizujemy Śniadanie Wielkanocne w formie dań i paczek wydanych na wynos. Każdy z uczestników otrzyma zapakowane dania świąteczne (białą kiełbasę, żurek, sałatkę) i paczkę, która zawierać będzie między innymi: pasztet, konserwę, coś słodkiego, napój, margarynę do smarowania.

W Jadłodajni przy ul. Łąkowej przygotowujemy Śniadanie Wielkanocne dla 900 osób. O godzinie 8.15 w ogrodzie sióstr Elżbietanek, obok Jadłodajni zostanie odprawiona Msza Święta przez Księdza Biskupa Szymona Stułkowskiego. W okolicach godziny 10:00 nastąpi poświęcenie posiłków oraz wydawanie pakietów świątecznych.

Śniadanie 2

Dodatkowo w Jadłodajni przy ul. Taczaka siostry przygotują śniadanie dla 250 osób w podobnej formule. W tym miejscu rozpoczniemy o godzinie 11.00.

Podczas świętowania i wspólnego czasu z najbliższymi nie zapominamy także o naszych ukraińskich uchodźcach, którzy swoje Śniadanie Wielkanocne zjedzą tydzień później. W naszych ośrodkach pomocy, gdzie opiekujemy się ukraińskimi przyjaciółmi zorganizujemy Śniadanie Wielkanocne przy stołach. W ośrodku pomocy w Pokrzywnie naszych gości odwiedzi Ksiądz Biskup Grzegorz Balcerek wspólnie z Księdzem Marcinem Janeckim - Dyrektorem Caritas Poznań.

Śniadanie 1
Śniadanie Wielkanocne dla ukraińskich uchodźców odbędzie się także w hotelach i obiektach, należących do grupy PHH. W ramach tej współpracy rozdamy 200 zaproszeń dla uchodźców, którzy nocują w poznańskiej Arenie oraz na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Текст українською мовою:

Цієї неділі, 17 квітня, ми організовуємо Великодній сніданок для тих, хто цього потребує, у вигляді страв та посилок на винос. Кожен учасник отримає упаковані різдвяні страви (біла ковбаса, кислий житній суп, салат) та пакет, у якому, серед іншого: паштет, консерви, щось солодке, напій, маргарин для намазування.

У Ядлодайні за адресою вул. Łąkowa, ми готуємо Великодній сніданок на 900 осіб. О 8:15 у саду сестер Ельжбетанек, що біля Ядлодайні, Святу Месу відслужить єпископ Шимон Стулковський. Близько 10:00 відбудеться освячення їжі та роздача святкових пакетів.

Крім того, в Ядлодайні за адресою вул. Сестри Taczaka приготують сніданок на 250 осіб за схожою формулою. Тут ми розпочнемо об 11.00.

Святкуючи та проводячи час із нашими близькими, ми не забуваємо про наших українських біженців, які через тиждень їдять свій великодній сніданок. У наших центрах допомоги, де ми піклуємося про українських друзів, ми організуємо Великодній сніданок за столами. У центрі допомоги в Покжівно наших гостей відвідає єпископ Гжегож Бальцерек разом із отцем Марціном Янецьким – директором Карітас Познань.

Sfinansowano ze środków Fundacji PZU
logo-fundacja-pzu-pion_rgb-e1520190729552