13 stycznia 2023

Przekazaliśmy 30 palet z żywnością, środkami czystości i sprzętem medycznym na Ukrainę / Ми доставили в Україну 30 піддонів з продуктами харчування, миючими засобами та медичним обладнанням

W ostatnim czasie wysłaliśmy 30 palet z żywnością, środkami czystości i sprzętem medycznym na Ukrainę. Jedna trzecia przekazanego wsparcia trafiła do Wyżnicy z obwodu Czerniweckiego. Trzy palety odebrały siostry Dominikanki z Żółkwi. Największa pomoc trafiła do uchodźców wojennych, którzy mieszkają w Centrum św. Jana Pawła II we Lwowie. Pomoc trafiła także do ludności cywilnej w Charkowie, a także przyfrontowych miejscowości: w okolicach Bachmutu oraz Chersonu.

Нещодавно ми відправили в Україну 30 піддонів з продуктами харчування, миючими засобами та медичним обладнанням. Третина пожертвуваної допомоги надійшла до Вижниці з Чернівецької області. Три піддони зібрали сестри домініканки з Жовкова. Найбільшу допомогу отримали біженці з війни, які живуть у св. Івана Павла ІІ у Львові. Також надавалася допомога мирному населенню в Харкові, а також у прифронтових містах: в околицях Бахмута та Херсона.

Pomoc dla Ukrainy
Wspólnie pomóżmy uchodźcom wojennym z Ukrainy oraz tym, którzy zostali na miejscu
Hospicjum na Litwie
Miesięczny koszt utrzymania Hospicjum to aż 85 tys. euro. Państwo co miesiąc przeznacza 40 tys. euro, jednak pozostałe 45 tys. euro trzeba pozyskać samemu. Placówka nie pobiera żadnych opłat od pacjentów oraz ich rodzin. Świadczy pomoc za darmo.
Mała Tosia Niwczyk walczy o życie
Niespełna 3 letnia Tosia potrzebuję przejść 3 etap leczenia – operacja tętnicy płucnej