12 lipca 2018  |  Marek Misiek

Rowerzyści dla seniorów

Rowerowy Poznań wyszedł z nową, ciekawą inicjatywą. Wolontariusze będą spędzać czas razem z seniorami z Domu Pomocy Społecznej na wspólnych przejażdżkach rikszą.

Osoby starsze bardzo często nie mają możliwości lub sił, aby udać się na spacer. Taka riksza to dla nich świetna okazja, żeby spędzić czas na świeżym powietrzu. Projekt jest skierowany do osób, które  zarówno lubią jazdę na rowerze, jak i innych ludzi. Wspólne przejazdy rikszą z seniorami to okazja, żeby razem porozmawiać, posłuchać dawnych historii, pokazać, jak zmienia się miasto i jak rozkwita latem zieleń.

rowerzysci-dla-seniorow-1

Riksza ma wygodną kanapę z przodu z pełnymi widokiem dookoła, pasy bezpieczeństwa oraz uchylany podnóżek. Wolontariusze, którzy ją prowadzą mogą z kolei liczyć na wspomaganie elektrycznego silnika podczas jazdy.

Aby projekt mógł się rozwijać potrzebne są osoby, które chciałyby się zaangażować i spędzić trochę czasu z seniorami. Przejazdy z dla podopiecznych z Domu Pomocy Społecznej mogą być realizowane w godzinach między 13:00 a 17:00, we wszystkie dni tygodnia.

Każdy, kto chciałby zostać wolontariuszem, może wypełnić formularz na stronie

Wykop Studnie
Zbieramy środki, aby wykopać studnię im. Jordana w Somalii
Jadłodajnie dla ubogich
Codziennie wydajemy 1000 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starszy, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Pomóż nam nakarmić tych ludzi.
Pomoc dla Syrii
Pomocy humanitarnej w Syrii potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, a co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone.