2 września 2019

Zorganizowaliśmy wyjście dla seniorów do Wielkopolskiego Parku Narodowego

Lato, wakacje dobiegają końca, jednak pogoda wciąż zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu i dlatego właśnie Caritas z grupą seniorów w sobotę 24.08.2019r postanowili wyruszyć do Wielkopolskiego Parku Narodowego na wspólny spacer pod hasłem „Pożegnanie lata”.

IMG_9310

Po przybyciu do Puszczykówka oraz krótkim instruktarzu dotyczącym podstawowych kroków, elementów technicznych oraz zasad korzystania z kijków do nordic walking dzielna grupa seniorów udała się do Muzeum Pracowni Arkadego Fiedlera, po którym zostali oprowadzeni przez przewodnika – syna Marka Fiedlera. Mogli poznać tam tajemnice Czarnego Lądu, odwiedzić Azję czy poznać Indian.

11
Usłyszeli też wiele ciekawostek na temat samego Arkadego Fiedlera, który zgromadził eksponaty, pamiątki oraz ogromną kolekcję fotografii z całego świata. Szczególnie zachwyciła ich kopia statku „Santa Maria”, którym podróżował Krzysztof Kolumb oraz kopia myśliwca, na którym latali bohaterowie książki Arkadego Fiedlera „Dywizjon 303”.

IMG_9390

Następnie seniorzy przystąpili do gimnastyki, po czym udali się na dalszy spacer z kijkami nordic walking, pod okiem specjalisty w kierunku Puszczykowa. Po dotarciu do celu  seniorzy zostali zaproszeni przez organizatorów wycieczki na kawkę i ulubione lody.

IMG_9319
W miłej atmosferze pełni wrażeń i wyposażeni w podstawową wiedzę na temat nordic walking oraz jego znaczenia dla poprawy i utrzymania zdrowia seniorzy wrócili do Poznania

Leczenie 28-letniego Mateusza
Mateusz cierpi na mózgowe porażenie dziecięce spastyczne. Szansą na poprawę jakości jego życia jest przeszczep komórek macierzystych. Pomóżmy Mateuszowi!
Pomóżmy Marii stanąć na nogi
Zapewnienie warunków socjalno-bytowych dla Marii i jej opiekuna prawnego podczas półrocznego pobytu w USA w ramach rehabilitacji po zabiegu plastyki rotacyjnej nogi.
Potrzeba jeszcze: 0