5 marca 2019  |  Ks. Marcin Janecki

Zaczynamy Wielki Post

Rozpoczynamy czas Wielkiego Postu, to dobry czas aby zrezygnować z wielu spraw i zająć się tym co jest najważniejsze, by zatrzymać się pod Krzyżem. Mają nam w tym pomóc trzy wielkopostne praktyki post, modlitwa i jałmużna.

fasting-3962495_1920

Caritas to wyciągnięta dłoń Kościoła w stronę ubogich. Wiele działań i inicjatyw podejmowanych w ciągu całego roku jest odpowiedzią na wezwanie do miłosierdzia.  Termin „jałmużna” pochodzi bowiem z języka greckiego i oznacza właśnie „miłosierdzie”. Zatem jałmużna powinna nieść z sobą całe bogactwo miłosierdzia. A ponieważ miłosierdzie wyraża się na tysiące dróg i tysiące sposobów, to także jałmużna wyraża się na wiele sposobów, aby ulżyć trudnościom osób potrzebujących.

„Pan Jezus domaga się przede wszystkim, abyśmy nie czynili jałmużny dla własnej chwały, ale spojrzeli na ubogiego, starając się zrozumieć jego potrzebę. Jednocześnie musimy odróżnić ubogich od różnych form żebractwa, które nie czynią dobrej przysługi prawdziwie ubogim” – Papież Franciszek.

Jałmużna uwalnia od chciwości i zapatrzenia w siebie, pozwala odkryć obok nas tych, którzy są braćmi i siostrami. Wielki Post to również dobry moment byśmy sami doświadczyli prawdziwości słów św. Pawła „Więcej szczęścia jest w dawaniu aniżeli w braniu” (Dz. 20,35).

Śniadanie Wielkanocne i Rekolekcje wielkopostne
Razem z nami zorganizuj trzy dniowe rekolekcje wielkopostne i Śniadanie Wielkanocne dla 250 osób ubogich, samotnych, starszych, chorych, bezdomnych.
Stypendia Socjalne
Już od ponad 10 lat pomagamy i wspieramy ubogą młodzież, udzielając finansowego wsparcia w postaci stypendiów socjalnych.