16 stycznia 2018Caritas Archidiecezji Poznańskiej

Zapraszamy na Białą Sobotę

Caritas Poznań i Miasto Poznań zapraszają do skorzystania z bezpłatnych porad i badań lekarskich w ramach „Białej Soboty”. Wydarzenie organizowane jest dla mieszkańców Poznania, bez ograniczeń wiekowych. W ramach tegorocznej edycji organizatorzy szczególnie zachęcają do udziału osoby aktywne zawodowo, na co dzień nie znajdujące czasu na kontakt z lekarzami. Dla rodzin z dziećmi przygotowany zostanie specjalny kącik zabaw.

Biała Sobota zd

Ofarta „Białej Soboty” obejmuje następujące działania:

• pomiar poziom cholesterolu, trójglicerydów i glukozy we krwi dla osób przybyłych na czczo
  • badanie EKG, ciśnienia krwi oraz BMI
  • określenie poziomu tlenku węgla w wydychanym powietrzu
  • badanie mammograficzne dla kobiet w wieku 50-69 lat
  • badanie słuchu i gęstości kości dla osób powyżej 50 r. ż.
  • badanie znamion skórnych

Zainteresowani będą mogli spotkać się z lekarzami następujących profesji: chorób wewnętrznych, dermatologii, diabetologii, endokrynologii, geriatrii, kardiologii, medycyny rodzinnej, neurologii, neurologopedii, pulmonologii, stomatologii, a także ze specjalistami dietetyki i rehabilitacji.

Wydarzenie odbędzie się dnia 3 lutego od godziny 9:00 do 13:00, w siedzibie Publicznego Gimnazjum Katolickiego im. Świętego Stanisława Kostki przy ul. Głogowskiej 92 w Poznaniu.

Jadłodajnie dla ubogich
Codziennie wydajemy 1600 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starszy, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Pomóż nam nakarmić tych ludzi.
Uratuj życie 5-cio letniej Michasi
Michalinka nigdy nie stanie o własnych nogach. Aczkolwiek podjęta rehabilitacja daje jej szansę na zahamowanie wady rozwojowej kręgosłupa. Lekarze obawiają się , iż to zbyt duże obciążenie i skutki mogłyby być tragiczne.
Pomoc dla Syrii
Pomocy humanitarnej w Syrii potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, a co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone.