Tydzień Ubogich

Tak samo jak w roku ubiegłym chcemy w Światowy Dzień Ubogich oraz w dni poprzedzające wesprzeć osoby Ubogie (przede wszystkim bezdomne) organizując im zajęcia i czas, aby poczuli się objęci troską, wsparciem i nadzieją. Cieszymy się, że podejmowane przez nas działania sprawiają, że pojedyncze osoby udają się na terapię, wychodzą z nałogów, znajdują pracę, mieszkanie, wracają do rodziny lub zaczynają samodzielnie żyć. To jest nasz główny cel dla każdego człowieka, który ma Godność Dziecka Bożego.

W czasie przygotowania do Światowego Dnia Ubogich, chcemy zorganizować dla Ubogich:

12 listopada wszystkich chętnych zabierzemy na pielgrzymkę do Świebodzina i Rokitna. 14 listopada wraz z wolontariuszami wyjdziemy na ulice, odwiedzimy baraki i inne miejsca, gdzie żyją bezdomni oraz w okolice jadłodajni, gdzie codziennie spożywają posiłki, aby rozdać im: koce, śpiwory, plecaki, termosy. Chcemy przygotować takie pakiety, aby chociaż w minimalnym stopniu zabezpieczyć przed zimnem osoby, które z różnych względów nie nocują w ośrodkach. 15 listopada będą mogli skorzystać z darmowych usług fryzjerów, łaźni oraz wyprać lub wymienić odzież. Na wszystkich, którzy odwiedzą to miejsce będą czekać gry planszowe i konkursy z nagrodami, które mają za zadanie dać dużo radości i zintegrować z innymi. 16 listopada będzie Dniem Duchowym. W 4 jadłodajniach, które prowadzimy oraz w Ośrodku dla Bezdomnych przy ul. Krańcowej 10 będzie możliwość adoracji Pana Jezusa, wielbienia, spowiedzi oraz rozmowy. 17 listopada to Światowy Dzień Ubogich – tego dnia o godz. 12:00 w parafii Bożego Ciała w Poznaniu odbędzie się uroczysta msza w intencji ludzi ubogich oraz tych, którzy im pomagają. Po mszy obiad dla wszystkich.

Będziemy wdzięczni za duchowe i finansowe wsparcie Tygodnia Ubogich.

Pomagam

Będziemy wdzięczni za duchowe i finansowe wsparcie Tygodnia Ubogich.

Wspomóż darowizną i przekaż:

50 to:
gruby koc akrylowy
60 to:
śpiwór
80 to:
termos/kubek termiczny
Inna kwota
Wpisz kwotę jaką chcesz wspomóc naszą akcję. Liczy się każda złotówka!
Potrzebujemy pozyskać, bądź zakupić asortyment, który zostanie rozdany ubogim, jedzenie zarówno na finalny dzień jak i w czasie trwania pielgrzymki oraz opłatę autokarów.

Do siedziby Caritas Poznań przy ul. Rynek Wildecki 4a w Poznaniu lub Ośrodka dla Bezdomnych przy ul. Krańcowej 10 w Poznaniu do końca października można przynosić nowy asortyment, taki jak: koce (najlepiej akrylowe, syntetyczne), termosy, śpiwory, ew. plecaki.  Zebrany produkty zostaną rozdane 14 listopada osobom bezdomnym.

Organizację Tygodnia Ubogich można także wesprzeć w formie tradycyjnej na poniższe dane:
 Caritas Archidiecezji Poznańskiej

Nr konta: 70 1090 1362 0000 0000 3602 2297
Tytułem: Cel charytatywny – Tydzień Ubogich

134osób wpłaciło28 935
Potrzeba jeszcze:1 065
osób modli się w intencji tego celu. Dołącz do nich!

Dowiedz się więcej na ten temat