Tydzień Ubogich

Podobnie jak w roku ubiegłym chcemy w Światowy Dzień Ubogich i w kilka dni poprzedzających zorganizować zajęcia i czas dla osób Ubogich (głównie bezdomnych), aby poczuli się objęci troską, wsparciem i nadzieją. Cieszymy się, że podejmowane działania powodują, że pojedyncze osoby udają się na terapię, odchodzą od nałogów, znajdują pracę, mieszkanie, wracają do rodziny lub samodzielnie zaczynają żyć. To jest nasz cel docelowy dla każdego człowieka, który ma Godność Dziecka Bożego.

W czasie przygotowania do Światowego Dnia Ubogich, chcemy zorganizować dla Ubogich:

Prawdopodobnie 12 listopada wszystkich chętnych zabierzemy na pielgrzymkę do Świebodzina i Rokietnicy. 14 listopada z wolontariuszami wyjdziemy na ulicę, gdzie żyją bezdomni, do baraków w których mieszkają i jadłodajni, gdzie codziennie spożywają posiłki, aby rozdać im: koce, śpiwory, plecaki, termosy. Chcemy podarować im taki pakiet, aby chociaż w minimalnym stopniu zabezpieczyć przed zimnem osoby, które z różnych względów nie nocują w ośrodkach dla bezdomnych. 15 listopada zorganizujemy dla nich fryzjerów, wykąpiemy ich w naszej łaźni. Zorganizujemy również dla uczestników gry planszowe z nagrodami, które mają za zadanie dać dużo radości i zintegrować z innymi ludźmi. 16 listopada, czyli w przeddzień ŚDU planujemy Dzień Duchowy. W 4 jadłodajniach, które prowadzimy oraz Ośrodku dla Bezdomnych przy ul. Krańcowej będzie możliwość adoracji Pana Jezusa, wielbienia, spowiedzi i rozmowy. 17 listopada to już Światowy Dzień Ubogich – tego dnia o godz. 12:00 w parafii Bożego Ciała w Poznaniu odbędzie się uroczysta msza w intencji ludzi ubogich i tych, którzy im pomagają. Po mszy obiad dla wszystkich.

Będziemy wdzięczni za duchowe i finansowe wsparcie Tygodnia Ubogich.
Pomagam

Będziemy wdzięczni za duchowe i finansowe wsparcie Tygodnia Ubogich.

Wspomóż darowizną i przekaż:

50 to:
gruby koc akrylowy
60 to:
śpiwór
80 to:
termos/kubek termiczny
Inna kwota
Wpisz kwotę jaką chcesz wspomóc naszą akcję. Liczy się każda złotówka!
Potrzebujemy pozyskać, bądź zakupić asortyment, który zostanie rozdany ubogim, jedzenie zarówno na finalny dzień jak i w czasie trwania pielgrzymki oraz opłatę autokarów.

Do siedziby Caritas Poznań przy ul. Rynek Wildecki 4a w Poznaniu lub Ośrodka dla Bezdomnych przy ul. Krańcowej 10 w Poznaniu do końca października można przynosić nowy asortyment, taki jak: koce (najlepiej akrylowe, syntetyczne), termosy, śpiwory, ew. plecaki.  Zebrany produkty zostaną rozdane 14 listopada osobom bezdomnym.

Organizację Tygodnia Ubogich można także wesprzeć w formie tradycyjnej na poniższe dane:
 Caritas Archidiecezji Poznańskiej

Nr konta: 70 1090 1362 0000 0000 3602 2297
Tytułem: Cel charytatywny – Tydzień Ubogich

42osób wpłaciło5 650
Potrzeba jeszcze:12 350
osób modli się w intencji tego celu. Dołącz do nich!