15 listopada 2020

IV Światowy Dzień Ubogich

Dziś obchodzimy ustanowiony przez Papieża Franciszka Światowy Dzień Ubogich. To już IV edycja. Z tej okazji w Parafii Bożego Ciała w Poznaniu odbyła się Msza św. pod przewodnictwem Księdza Biskupa Grzegorza Balcerka. Modliliśmy się za wszystkich ludzi ubogich, którzy borykają się z wszelkiego rodzaju problemami oraz osoby, które im pomagają.

Dla tych, którzy nie mogli wziąć udziału we Mszy św. można obejrzeć ją obejrzeć pośrednictwem facebooka tutaj

sdu

Starajmy się w naszym życiu jak najczęściej mieć wyciągniętą rękę w kierunku ubogiego człowieka. Często są oni blisko nas i warto ich dostrzec oraz im pomóc. W dzisiejszej ewangelii Święty Mateusz mówi o tym, że każdy z nas ma talenty. Warto obdarzyć nimi osoby ubogie, w których przychodzi do nas sam Pan Jezus. Postarajmy się go dostrzec w osobach ubogich i okażmy pomoc, troskę i wsparcie. Partnerem akcji jest Fundacja PZU.

Remont świetlicy socjoterapeutycznej
Pomóż wyremontować świetlicę, która zagraża zdrowiu dzieci
Jadłodajnie dla ubogich
Codziennie wydajemy 600 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starsze, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Pomóż nam nakarmić tych ludzi.
Przytulisko dla osób bezdomnych
Dom dla bezdomnych. Myjemy, karmimy, ubieramy, udzielamy pomocy przedmedycznej i terapeutycznej. Chcemy to robić wspólnie z Tobą.