7 marca 2019

Juniorzy dla Seniorów

W Środę Popielcową na terenie Archidiecezji Poznańskiej po raz kolejny rozpoczęła się akcja „Jałmużna Wielkopostna”. W tym roku odbywa się ona pod hasłem: „Dar Juniora dla Seniora” i ma być sposobem na zbliżenie międzypokoleniowe. W akcję zapełniania papierowych skarbonek, jak co roku, włączą się wielkopolskie szkoły i parafie. Uzbierane datki zostaną przeznaczone na podstawową pomoc  dla osób starszych i chorych.

skarbonka

Ideą „Jałmużny Wielkopostnej” jest dobrowolna rezygnacja z przyjemności materialnych w czasie Wielkiego Postu oraz poświęcenie czasu drugiej osobie.  „Babcie i dziadkowie najbardziej potrzebują, aby ich odwiedzać i spędzać razem czas” – powiedział 5-letni Antek, w trakcie konferencji inaugurującej tegoroczną akcję, na której dzieci i seniorzy poruszyli temat pomagania i relacji międzypokoleniowej.

Papież Franciszek w swoim orędziu na Wielki Post, zaznaczył, że przywiązywanie mniejszej wagi do posiadanych dóbr powinno stać się dla nas stylem życia – Dawać jałmużnę to porzucić nierozsądny styl życia i gromadzenie wszystkiego dla siebie w iluzji zabezpieczania przyszłości, która do nas nie należy. I w ten sposób na nowo odkryć radość z planu, którym Bóg objął stworzenie i nasze serca, planu miłości Boga, naszych braci i całego świata, i w tej miłości odnaleźć prawdziwe szczęście”.

Skarbonki „Jałmużny Wielkopostnej” są rozprowadzane przez Parafialne Zespoły Caitas i Szkolne Koła Caritas.  Można znaleźć je w parafiach, w szkołach oraz w siedzicie Caritas Archidiecezji Poznańskiej przy Rynku Wildeckim 4a.

Śniadanie Wielkanocne i Rekolekcje wielkopostne
Razem z nami zorganizuj trzy dniowe rekolekcje wielkopostne i Śniadanie Wielkanocne dla 250 osób ubogich, samotnych, starszych, chorych, bezdomnych.
Stypendia Socjalne
Już od ponad 10 lat pomagamy i wspieramy ubogą młodzież, udzielając finansowego wsparcia w postaci stypendiów socjalnych.
Skład charytatywny
Woda Jordan