27 lutego 2023

Nabożeństwo żałobne z modlitwą o pokój w I rocznicę wybuchu wojny na Ukrainie

25 lutego w Kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa i Matki Bożej Pocieszenia w Poznaniu wierni zarówno z Polski, jak i Ukrainy modlili się wspólnie podczas nabożeństwa żałobnego.

Modlitwie o pokój przewodniczył ks. abp. Stanisław Gądecki — Metropolita Poznański, a modlitwy w języku ukraińskim wzniósł ks. mitrat Iwan Dziuba — kapelan Prawosławnej Cerkwi Ukrainy. W trakcie Nabożeństwa chór zaśpiewał tropariony za zmarłych w języku cerkiewnosłowiańskich, a hymn do Trójcy Świętej kapłan przeczytał w 3 językach. Po modlitwie wszyscy obecni zostali zaproszeni na spotkanie konsolacyjne do Galerii u Jezuitów.

W drugiej części wydarzenia goście mieli okazję posłuchać pieśni w wykonaniu chóru „My z Ukrainy”. Jego członkowie podzielili się również swoimi osobistymi historiami dotyczącymi wojny w Ukrainie. Tego wieczoru usłyszeliśmy także utwory wykonane na akordeonie przez Józefa Wajdzika.

W spotkaniu udział wzięli zarówno uchodźcy, jak i wolontariusze Caritas, który od początku wojny pomagają uchodźcom znajdującym się w naszym regionie. Ten dzień był okazją do wspólnego przeżywania oraz zjednoczenia się jako społeczności. W wydarzeniu uczestniczył Jurij Tokar — Konsul Generalny Ukrainy we Wrocławiu.