7 października 2016Caritas Archidiecezji Poznańskiej

Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka

Coroczna tradycja – Dzień Dziecka na Ostrowie Tumskim w Poznaniu

Caritas Archidiecezji Poznańskiej wraz z Wydziałem Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miasta Poznania już od 2008r. wspólnie organizują „Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka”. Na ten festyn organizowany w niedzielę, w pobliżu Dnia Dziecka, rokrocznie przybywa ok. 10 tys. osób.

Rodzinne świętowanie rozpoczyna się uroczystą Mszą św. w bazylice archikatedralnej. Ta uroczysta niedziela to doskonałą okazja do spędzenia pięknych wspólnych chwil, bowiem tak jak dla maluchów, tak i dla ich rodziców jest tego szczególnego dnia moc atrakcji. Dla najmłodszych to przede wszystkim możliwość skorzystania z dogoterapii i hipoterapii, szerokiej gamy gier i zabaw edukacyjno-rozrywkowych, przejażdżki zabytkowymi tramwajami i autobusami MPK, ścianki wspinaczkowe, dmuchane zamki i zjeżdżalnie, i wiele, wiele innych. Tego dnia można również bezpłatnie odwiedzić Muzeum Archidiecezjalne, krypty katedry i groby królewskie. Z kolei osoby dorosłe, dzięki zaangażowaniu Urzędu Miasta, mogą skorzystać podczas festynu z darmowych badań profilaktycznych i laboratoryjnych – na festynowej „ulicy zdrowia”. W miasteczku prozdrowotnym można uzyskać bezpłatne porady lekarzy i bezpłatnie wykonać badania profilaktyczne m.in. mammograficzne i niektóre badania laboratoryjne.

festyn5

Cennym owocem festynu jest zbiórka najcenniejszego leku, jakim jest krew. Dodatkową atrakcja jest program artystyczno-muzyczny. Na scenie głównej, umiejscowionej naprzeciw katedry, występują gwiazdy estrady, zespoły taneczne dziecięce i młodzieżowe. Dla każdego dziecka Caritas przygotowuje upominki. Całość kończy wielki finał loterii, podczas której uczestnicy festynu rozlosowują bardzo cenne nagrody.

festyndlarodzin9

festyndlarodzin