15 kwietnia 2024

Podsumowanie piątkowej Gali Banku Miłosierdzia

W piątek 12 kwietnia 2024 w pięknych wnętrzach Katolickiego Centrum Edukacji i Kultury w Śremie odbyła się Gala Banku Miłosierdzia. Organizujemy ją w tygodniu miłosierdzia ze względu na święto patronalne Caritas, obchodzone w pierwszą niedzielę po Wielkanocy Święto Miłosierdzia.

Dlatego uroczystość rozpoczęła się od odśpiewania Koronki do Miłosierdzia Bożego, pięknie wykonanej przez Chór Cantilena z Włoszakowic. Wprowadziło to zebranych w nastrój modlitwy i wdzięczności, podkreślając duchowy wymiar działalności Caritas.

Wydarzenie poprowadził Paweł Oses, który w swoim przemówieniu podkreślił, że Caritas Poznań to efekt pracy setek, a nawet tysięcy osób. Praca ta nie jest wykonywana dla poklasku czy nagród, lecz ma swoje korzenie w miłości Boga. Konferansjer zaznaczył również, że choć działalność Caritas często pozostaje niezauważona, piątkowa gala była okazją do uhonorowania i docenienia tego wielkiego wysiłku. Stanowiła też odpowiedni moment, aby podsumować dwuletnią pomoc Ukrainie. Caritas Poznań angażuje się w pomoc potrzebującym na całym świecie, jednak podczas tego wydarzenia szczególny nacisk położyliśmy na wsparcie dla Ukrainy, co podsumowane zostało w krótkim wideo, przedstawiającym dwa lata intensywnych działań.

Następnie głos zabrał ksiądz arcybiskup metropolita poznański Stanisław Gądecki. W swoim krótkim przemówieniu podkreślił, że Caritas, czyli Miłość Miłosierna, różni się od innych rodzajów miłości tym, że jest okazywana nawet wtedy, kiedy człowiek na nią nie zasługuje. Ksiądz arcybiskup dziękował wszystkim zaangażowanym w dzieła Caritas za ich codzienną pracę.

Gości przywitał również dyrektor Caritas Archidiecezji Poznańskiej ksiądz Karol Maciejak. Porównał Caritas do organizmu, w którym każdy ma swoje zadanie i tylko dzięki współdziałaniu różnych osób i instytucji może spełniać swoją misję. Przypomniał też, że Caritas to Miłość, która zawsze ma swoje źródło w Bogu.

Kolejną częścią Gali Banku Miłosierdzia było wręczanie trzech rodzajów nagród: Szkolnego Koła Caritas i Parafialnego Zespołu Caritas, wyróżnień indywidualnych i najwyższej nagrody – Signum Caritatis. Nagrody zostały wręczone opisanym poniżej osobom i instytucjom.

Szkolne Koło Caritas

Szczególne uznanie i wyróżnienie otrzymało Szkolne Koło Caritas z Poznania. Zostało przyznane za ich niezwykłe zaangażowanie społeczne, kreatywność oraz poświęcenie w służbie innym.

Szkolne Koło Caritas działające przy Szkole Podstawowej nr 1 na Poznańskim Strzeszynie, od siedmiu lat jest integralną częścią Caritas Poznań. Z dumą można stwierdzić, że Koło to zrzesza 185 aktywnych szkolnych wolontariuszy oraz ponad 1000 osób wspierających ich działania spoza murów szkoły.

• Ich działalność nie ogranicza się jedynie do liczby zaangażowanych osób, ale przede wszystkim do skali i jakości podejmowanych inicjatyw. Od lokalnego wsparcia społeczności poznańskiej, aż po działania na skalę światową, sięgające nawet Madagaskaru, ich praca jest godna podziwu. W okresie Świąt Bożonarodzeniowych dzięki ich akcjom pomoc otrzymało 1400 osób potrzebujących.
  • Inicjatywa “Dobra Środa”, mająca na celu ograniczenie marnotrawienia żywności i wsparcie rodzin w potrzebie, stała się wzorem efektywnej lokalnej pomocy społecznej. Organizacja “Dnia Dobra”, święta wolontariuszy Caritas, z kolei zrzesza mieszkańców i tworzy przestrzeń do wspólnego działania na rzecz dobra.

W uznaniu tych wszystkich działań Szkolne Koło Caritas z poznańskiego Strzeszyna otrzymało wyróżnienie za wybitne osiągnięcia i poświęcenie. Ich praca jest kamieniem milowym w budowaniu lepszego, bardziej wspierającego społeczeństwa i zasługuje na najwyższe uznanie.

Dziękujemy Szkolnemu Kołu Caritas z Poznania za inspirujące zaangażowanie i życzymy dalszych sukcesów oraz wytrwałości w dążeniu do szlachetnych celów. Wyróżnienie odebrał opiekun tego SKC Pan Krzysztof Tomiak wraz z liczną grupą Wolontariuszy, z który pojawił się na scenie. Gratulujemy!

SKC Strzeszyn
Parafialny Zespół Caritas

Kolejne wyróżnienie to docenienie szczególnej drużyny nieco dojrzalszej, lecz równie aktywnej, czyli Parafialnego Zespołu Caritas w Kaźmierzu przy parafii pw. Narodzenia NMP, którego proboszczem jest ksiądz Krzysztof Musiał.

Niezwykła praca i zaangażowanie tego PZC, które mimo krótkiej działalności od kwietnia 2023 roku, przyniosło znaczące efekty. 13 aktywnych działaczy stworzyło zespół, zasłynął z realizacji wielu inicjatyw na rzecz lokalnej i międzynarodowej społeczności. Ich działania codziennie manifestują postawę Miłosierdzia i są inspiracją dla innych.

Oto niektóre z aktywności, które zasługują na szczególne wyróżnienie:

• Warsztaty dla dzieci w wieku 3-13 lat, które poprzez zabawę uczyły się postaw Miłosierdzia na przykładzie bł. Wandy Błeńskiej.
  • Akcja dożywiania dla potrzebujących parafian, polegająca na dostarczaniu gorącego posiłku dla głodnego gościa, wspierana przez darczyńców i lokalnych restauratorów.
  • Akcja "Tornister pełen uśmiechów", dzięki której 30 dzieci z terenu gminy otrzymało wyprawki szkolne.
  • Wigilia dla osób starszych i samotnych, tworząca atmosferę ciepła i wspólnoty.
  • Świąteczne zbiórki żywności w lokalnych sieciach handlowych.
  • Wielkanocne paczki dla dzieci, przygotowane we współpracy z Gminą i Przedszkolem.
  • Rodzinne pikniki z atrakcjami, budujące więzi społeczne.
  • Mobilny Punkt Wsparcia Migrantów, organizujący warsztaty integracji polsko-ukraińskiej.
  • Projekt "Rodzina Rodzinie" dla Ukrainy, wspierający rodziny z terenów wojennych.
  • Flagowe projekty codziennej pomocy takie jak "Na codzienne zakupy" czy "Spiżarnia Caritas", które oferują pomoc żywnościową setkom potrzebującym.

Parafialny Zespół Caritas, działający przy parafii Narodzenia NMP w Kaźmierzu, jest otwarty na współpracę i potrzeby ludzi, tworząc rodzinny klimat wsparcia. Dziękujemy za nieocenioną pracę i inspirujące zaangażowanie, życząc dalszych sukcesów i wytrwałości w realizacji szlachetnych celów.

PZC

W tym roku Szacowna Kapituła prócz rokrocznych wyjątkowych wyróżnień w działaniu Struktur Caritas postanowiła po raz drugi w historii przyznać indywidualne odznaczenia:

I szczególne wyróżnienie

Chcielibyśmy wyrazić nasze najszczersze słowa uznania i wdzięczności dla osobowości Pani Prezes, która przez niemal 18 lat kierowała Parafialnym Zespołem Caritas. Jej oddanie, zaangażowanie i serce poświęcone potrzebującym stanowi prawdziwy przykład Miłosierdzia i wspólnoty.
  • Pani Prezes jako członkini Rady Parafialnej zdobyła ogromny autorytet w lokalnej społeczności. Jej działania w ramach Caritas przyciągnęły ludzi o różnych poglądach, zawodach i umiejętnościach, tworząc wspólnotę Miłosierdzia.
  • W tym właśnie zespole członkowie zostali nazwani pieszczotliwie “Caritasówkami” i „Puchaczami” dlatego symbolem tej lokalnej drużyny stała się sowa z napisem “Caritas”. To piękne wspólne i pełne radości przeżycie, które łączy ich w służbie potrzebującym.
  • Pani Prezes jest nie tylko inspirującą liderką, ale także autorką wielu pomysłów na zdobywanie środków dla potrzebujących. Jej praca i zaangażowanie przyciągnęły przeszło 70 osób, a kolejnych 40 przyjaciół zespołu włącza się w akcje doraźne. Do tego pięknego dołączyli dzieła młodzi wolontariusze, uczniowie z klas VII i VIII, jako spoiwo międzypokoleniowe.
  • Dzięki Niej Parafialny Zespół Caritas stał się nie tylko miejscem pomocy, ale także wspólnotą przyjaciół. Razem czerpią radość i przyjemność ze wspólnego bycia i pracy na rzecz potrzebujących. Co roku wyjeżdżają na wyjazdy integracyjno-rekolekcyjne, tworząc silne więzi.
  • Najważniejsze jest to, że Pani Prezes jest zawsze tam, gdzie jest potrzebna, gotowa służyć i pomagać. Dziękujemy pani Małgosi Graczyk działającej w PZC przy Parafii Matki Bożej Królowej Rodzin w Borówcu za jej nieoceniony wkład w dobro lokalnej społeczności.
Pani Małgosia
II szczególne wyróżnienie

Kolejną nagrodę specjalną, którą wręczyliśmy jako wyraz wdzięczności i uhonorowania, to wyróżnienie za prawie 9 lat wspólnej i owocnej pracy na rzecz bliźniego dla ks. Marcina Janeckiego.
  • Laureat to osobowość Gorliwego Duszpasterza i człowieka o wielkim sercu.
  • Zawsze znajdował czas, aby spotkać się i porozmawiać z każdym ze swoich pracowników. Jego otwarte serce i gotowość do słuchania sprawiły, że współpracownicy czuli się docenieni i zrozumiani.
  • Potrafi świetnie łączyć ludzi. Niezależnie od wieku, pochodzenia czy stanu zdrowia zawsze budował mosty. Jego działania przyczyniły się do silniejszych więzi w społeczności.
  • Jego kadencja przypadła na trudne historycznie chwile – w kryzysie pandemii Covid oraz eskalacji wojny w Ukrainie. Wielkie zaangażowanie i ciężka praca w tym czasie pokazały, że nie boi się wyzwań i potrafi działać skutecznie.
  • Był on nie tylko dyrektorem, ale przede wszystkim człowiekiem obok nas.
  • Był duszpasterzem osób niepełnosprawnych i wspólnoty “Wiara i Światło”. Jego troska o tych, którzy często są pomijani, jest godna podziwu.
  • Organizował wiele wyjazdów dla chorych seniorów i ubogich dzieci.
  • Swego czasu był najmłodszym proboszczem w Archidiecezji Poznańskiej. Jego pasja i zaangażowanie są inspirujące dla innych duchownych.
  • Zaszczytne mianowanie na kanonika honorowego Kapituły Kolegiackiej w Poznaniu jest dowodem uznania dla jego pracy i oddania.
  • Dziękujemy, Księże Marcinie, za Twoje niezmienne zaangażowanie i poświęcenie. Niech Twoje działania staną się inspiracją dla nas wszystkich!

ks Marcin

Laureaci Nagrody Signum Caritatis

W kategorii Świadectwo
  • Mieliśmy zaszczyt wręczyć nagrodę “Signum Caritatis” w kategorii “Świadectwo” panu Łukaszowi Szulcowi, którego działania przekraczają granice zwykłego poświęcenia.
  • Pan Łukasz Szulc, przedsiębiorca i założyciel firmy FHU Edward, specjalizującej się w elektronice samochodowej, ojciec dwójki wspaniałych dzieci i mąż wspierającej żony Anny, w obliczu niewyobrażalnej tragedii agresji Rosji na Ukrainę nie zawahał się ani chwili, by ruszyć z pomocą. Podjął współpracę z licznymi firmami i instytucjami, organizując akcję pozyskiwania i przekazywania najpotrzebniejszego wsparcia do Ukrainy. Jego niezliczone wyjazdy na polsko-ukraińską granicę oraz daleko w głąb Ukrainy, pozwalały za każdym razem dostarczyć niezbędną pomoc humanitarną i nadzieją dla tych, którzy jej najbardziej potrzebowali.
  • Współpraca z Fundacją Obywatelska Wielkopolska, a później także z Caritas Archidiecezji Poznańskiej, zaowocowały zorganizowaniem dziesiątek transportów z pomocą humanitarną, które przynosiły ulgę wewnętrznym uchodźcom w zachodnich regionach Ukrainy. Dzięki jego zaangażowaniu, możliwe stało się zakupienie i przekazanie dwóch ambulansów, które dziś ratują życie rannych i chorych.
  • Pan Łukasz Szulc jest skromnym i odważnym człowiekiem. Pokazuje, że dobro człowieka jest wartością najwyższą. Jego profesjonalizm, systematyczność w działaniu i pełne poświęcenie w przekazywaniu przemyślanego wsparcia są dla nas wszystkich inspiracją i motywacją do dalszego niesienia pomocy walczącej Ukrainie.
  • Z wielką dumą wręczyliśmy Panu Łukaszowi Szulcowi nagrodę “Signum Caritatis”, jako wyraz najgłębszego uznania za jego nieocenione świadectwo miłości bliźniego i niezachwianej wiary w ludzką solidarność.
Łukasz Szulc

W kategorii Darczyńca

W tej kategorii mieliśmy zaszczyt podziękować światowej firmie Philip Morris Polska - międzynarodowemu partnerowi, który swoją postawą i odpowiedzialnością nawiązał relację wrażliwą społecznie, która stała się zdecydowaną odpowiedzią na kryzys humanitarny pełnoskalowej Wojny w Ukrainie. Są przykładem realnej w działaniu Społecznej Odpowiedzialności Biznesu niosącej nadzieję i solidarność międzyludzką.

• Dzięki otrzymanemu przez Caritas wsparciu finansowemu oraz otwarciu się na nowatorskie pomysły pomocowe, mogliśmy wspólnie skutecznie pomagać rzeczowo, organizując od pierwszych dni setki konwojów humanitarnych: transporty żywnościowe, medyczne, ratownicze, co najważniejsze, zawsze takie, jakie były niezbędne na dany moment.
  • W kraju i regionie równolegle dzięki zrozumieniu i postawie partnerskiej mogliśmy działać i budować profesjonalny i dobrze skoordynowany system wsparcia strukturalnego to m.in. finansowanie kursów językowych, opieki nad dziećmi, kwaterunku mieszkaniowego, aktywizacji i organizacji regularnych kursów zawodowych, tworzenia mieszkań treningowych. Wszystko to by jak najszybciej i wielowymiarowo integrować nasze społeczeństwa.
  • Dziękując za zaufanie i wsłuchiwanie się w potrzeby nasze i naszych podopiecznych, mogliśmy nowocześnie, profesjonalnie, a przede wszystkim szybko docierać z pomocą, tam, gdzie ona była niezbędna.
  • Piątkowego wieczoru miał być z nami pan Bartosz Kurek, Reprezentant Zarządu - niestety z przyczyn zawodowych nie mógł do nas dotrzeć. Jednak nagrał dla nas krótkie wideo https://youtube.com/shorts/XP-La2PIPpY

Bartosz Kurek
W kategorii Współpraca

W ostatniej kategorii i na finał wręczenia wyróżnień mogliśmy nagrodzić człowieka instytucję.

Wybitna postać w dziedzinie światowej dyplomacji, producent filmowy, znany z osobistego zaangażowania w tworzenie filmów o tematyce papieskiej i watykańskiej. Nieoceniony promotor oraz organizator wydarzeń kulturalnych i duchowych – ostatnio twórca Międzynarodowego Przeglądu Filmowego „My pokolenie JP2” – który to stał się poprzez obraz, globalnym przekazem duchowego testamentu św. Jana Pawła II.

Prywatnie ojciec i mąż pani Elżbiety.

Jego praca dyplomatyczna i kulturalna przyczynia się do budowania mostów między narodami i kulturami, zawsze podkreślając rolę dialogu i współpracy międzynarodowej. To właśnie jemu jako ambasadorowi Zakonu Kawalerów Maltańskich na Kubie udało się doprowadzić wraz z Barakiem Obamą i Raulem Castro do amerykańsko-kubańskiej odwilży.

Caritas Poznań, dzięki współpracy z Panem Ambasadorem, stała się światowym partnerem pomocowym, czego wyrazem były m.in.:

• przed laty organizowane wspólnie transporty humanitarne - sprzętu medycznego właśnie na Kubę
  • wspólna inicjatywa, wraz z małżonką pana Ambasadora Elżbietą, budowy Centrum pomocowego Kardynała Pironio w fawelach w Buenos Aires
  • budowa struktur oświatowych i szkolnictwa w Obwodzie Lwowskim dla dzieci i wewnętrznych uchodźców ze wschodniej Ukrainy.

Był to dla nas zaszczyt i ogromna radość móc ogłosić laureata nagrody „Signum Caritatis” w kategorii Współpraca. Jest ona wyrazem naszego najgłębszego uznania za praktyczne rzecznictwo miłości bliźniego i niezachwianej wiary w ludzką solidarność. Nagroda ta trafiła w ręce pana Ambasadora Zakonu Maltańskiego na Wyspach Antiqua i Barbuda Przemysława Häuser-Schöneich.

Ambasador Pan Przemysław

Tym właśnie akcentem została zakończona I część Gali. W kolejnej części mogliśmy posłuchać wspaniałego koncertu w wykonaniu Pani Haliny Frąckowiak wraz z pianistą i kwartetem smyczkowym. Na koniec tej uroczystości wszystkich gości zaprosiliśmy na wspólny poczęstunek.

Dziękujemy wszystkim za obecność i za to, że wspólnie możemy tworzyć piękne dzieła.

Terapeutyczny kontener dla kobiet w kryzysie bezdomności
Remont lokalu Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom