17 sierpnia 2021

Podsumowanie PO PŻ 2014-2020, Podprogram 2019

Fead grafika

Caritas Archidiecezji Poznańskiej we wrześniu 2020 roku zakończyła realizację Podprogramu 2019 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe między innymi:

1) groszek z marchewką,

2) fasolę białą,

3) koncentrat pomidorowy,

4) buraczki wiórki,

5) powidła śliwkowe,

6) makaron jajeczny,

7) makaron kukurydziany bezglutenowy,

8) ryż biały,

9) kaszę gryczaną,

10) herbatniki maślane,

11) mleko UHT,

12) ser podpuszczkowy dojrzewający,

13) szynkę drobiową,

14) pasztet wieprzowy,

15) kabanosy wieprzowe,

16) filet z makreli w oleju,

17) cukier biały,

18) olej rzepakowy,

19) gołąbki w sosie pomidorowym.

W ramach realizacji Podprogramu 2019:

• zaangażowanych było 41 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
  • żywność odebrało 5821 osób potrzebujących;
  • wydano osobom potrzebującym 254,227 ton żywności;
  • wydano osobom potrzebującym 26170 paczek żywnościowych;
  • przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 40 warsztatów dla 921 uczestników/czek.

Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego i zabezpieczenia się przed zakażeniem COVID-19.

Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych  przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności oraz  inne działania o charakterze indywidualnym lub zbiorowym, mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących.

W związku z wybuchem epidemii COVID-19 prowadzono warsztaty o tematyce  jak uniknąć zarażenia COVID – 19 wywołanym przez koronawirusa. Jakie stosować środki zapobiegawcze, jak utrzymywać higienę, jak myć ręce.

Został zorganizowany pokaz jak uszyć maski, które mają zabezpieczyć nas przed zarażeniem koronawirusem.

Fead 2014-2020