28 września 2022

Poświęcenie figury Matki Ubogich w Jadłodajni przy ul. Łąkowej

Wczoraj w Jadłodajni przy ul. Łąkowej, prowadzonego przez Zgromadzenie Sióstr zakonnych św. Elżbiety odbyło się uroczyste poświęcenie figury Matki Bożej Ubogich. Jest to wydarzenie historyczne ponieważ ośmielamy się mówić, że jest to pierwsza taka figura na ziemiach polskich, przywieziona z Sanktuarium w Banneux (czyt. Bane) w Belgii.

Matka Boża ukazała się tam małej Mariettcie, mówiąc o sobie, że jest Matką Ubogich. Pierwsze objawienie miało miejsce 15 stycznia 1933 roku, dokładnie w 75 rocznicę objawień w Lourdes. Figura Matki Bożej Ubogich ma postać piękną, smukłą, lekko wychyloną do przodu, jakby fizycznie pochylając się nad każdą niedolą jej dziecka - biednego, zagubionego i potrzebującego. Na stopie Maryja ma jedną różę, co zostało przez siostry Elżbietanki odczytane jako zaproszenie do tworzenia Róż Różańcowych Ubogich, by Ubodzy i Potrzebujący – szczególnie bliscy Maryi - modlili się na różańcu, jak o to Matka Boża prosiła.

I tak w każdą pierwszą sobotę miesiąca, siostry będą gromadzić się w kaplicy na ul. Łąkowej 4, która znajduje się przy Jadłodajni im. św. Elżbiety by modlić się w obecności Matki Bożej Ubogich, wypraszając potrzebne łaski jak również przepraszać Niepokalane Serce Maryi za wszelkie zniewagi i grzechy.

Wczorajsza uroczystość rozpoczęła się Mszą Świętą pod przewodnictwem Księdza Biskupa Zdzisława Fortuniaka, w której bardzo licznie uczestniczyły osoby na co dzień korzystające z naszej Jadłodajni, zaproszeni Kapłani, Siostry Elżbietanki. Odzew wśród Ubogich i Potrzebujących był ogromny. W czasie eucharystii nastąpiło poświęcenie figury oraz medalików z wizerunkiem Pani z Banneux przywiezionych na tę okoliczność z sanktuarium w Belgii. Uczestnicy Mszy Świętej mogli się następnie pomodlić przed wizerunkiem Maryi oraz otrzymali poświęcone medaliki i obrazki z modlitwą. Następnie świętowanie przeniosło się na teren Jadłodajni, gdzie na wszystkich czekała już gorąca grochówka i kiełbaski z grilla. Nie zabrakło też kawy oraz przestrzeni do wspólnych rozmów i dzielenia się przeżyciami tego wyjątkowego dnia. Matko Boża Ubogich módl się za nami.