12 września 2022

Punkt recepcyjny dla uchodźców z Ukrainy / Пункт прийому біженців з України

UA

Карітас Познань активно працює допомагаючи мігрантам від початку конфлікту в Україні. Ми маємо пункт прийому на вулиці Głogowska, 14 (навпроти Західного вокзалу). Люди, які приїжджають до Познані, можуть отримати від нас комплексну допомогу.

Зал розділений на 3 зони: інформаційно-реєстраційна, кав'ярня-склад і сфера ночівлі.

-Інформаційно-реєстраційна зона: у цій частині ми ведемо спільну діяльність з: органами влади Великопольського воєводства, що спеціалізуються на спецуставі разом з їх другим пунктом, який забезпечує безкоштовне проживання; бюро зайнятості повітової служби праці; Центр правової допомоги Галина Нєчь; поліція; Війська територіальної оборони; Сім картка.

У цій частині павільйону можна отримати будь-яку інформацію, серед іншого про: оформлення документів, пільги, медичну та психологічну допомогу, роботу, освіту. Також є: зона CV, де можна отримати допомогу в написанні резюме, а також зона mObywatel, завдяки довіреному профілю можна аутентифікувати вашу особу.

- Кафе та склад: на території можна поїсти страви, гарячі та холодні напої, вибрати одяг. Також є: місце для відпочинку, зустрічі, де люди спілкуються, отримують підтримку та дитячий куточок, де діти граються разом. Прибулі біженці можуть додатково скористатися допомогою лікаря, фармацевта або психолога.

Новоприбулі мають можливість отримати пачки з продуктами харчування та хімією в перший місяць після перетину кордону. Завдяки цілодобовій роботі ми пропонуємо житло для мігрантів, які нещодавно прибули до нас і ще не мають постійного місця проживання, або Познань є зупинкою перед їхньою подальшою подорожжю.

У жовтні наш пункт розпочав активізацію діяльності у вигляді мовних курсів, гімнастики для людей похилого віку та акцій, спрямованих на соціальну та культурну інтеграцію.

Кожен день, проведений у залі, для нас є місією. Ми можемо відчути наповнення і слідувати гаслу «По-перше любов».

PL

Caritas Poznań od początku konfliktu na Ukrainie działa prężnie na rzecz migrantów. Przy ulicy Głogowskiej 14 (naprzeciwko Dworca Zachodniego) prowadzimy punkt recepcyjny. Osoby przyjeżdzające do Poznania mogą otrzymać u nas kompleksową pomoc.

Hala dzieli się na 3 strefy: informacyjno-ewidencyjna, kawiarniano-magazynowa oraz noclegowa.

-Strefa informacyjno-ewidencyjna: w tej części prowadzimy wspólną działalność z: Władzami Województwa Wielkopolskiego specjalizujących się w specustawie wraz z drugim ich punktem, który nadaje bezpłatne kwaterunki; biurem pracy z Powiatowego Urzędu Pracy; Centrum Pomocy Prawnej im. Haliny Nieć; Policja; Wojska Obrony Terytorialnej; karty SIM.

W tej części pawilonu można otrzymać wszelakie informacje między innymi o: wyrobieniu dokumentów, zapomogach, pomocy medycznej i psychologicznej, pracy, oświaty. Znajdują się również: strefa CV, w której można otrzymać pomoc w napisaniu CV, a także stanowisko mObywatel, dzięki profilowi zaufanemu uwierzytelnić swoją tożsamość.

- Strefa kawiarniano- magazynowa: na miejscu można spożyć posiłki, ciepłe i zimne napoje, odzież. Mieszczą się tutaj także: miejsce odpoczynku, spotkań, gdzie ludzie rozmawiają, otrzymują wsparcie oraz kącik dziecięcy, gdzie dzieci wspólnie się bawią. Uchodźcy przychodzący mogą skorzystać dodatkowo z pomocy lekarza, farmaceuty, psychologa.

Osoby nowo przybyłe mają możliwość otrzymania w pierwszym miesiącu od przekroczenia granicy pakiety z produktami spożywczymi i chemicznymi. Dzięki całodobowemu działaniu dajemy możliwość noclegu migranci, którzy świeżo przyjechali do nas i jeszcze nie mają stałego miejsca pobytu lub Poznań jest  przystankiem przed dalszą podróżą.

Od października nasz punkt rozpoczął działania aktywizacyjne w formie kursów językowych, gimnastyki dla seniorów oraz akcje mające na celu integracje społeczno-kulturową.

Każdy dzień spędzony na hali jest dla nas misją. Możemy poczuć spełnienie oraz realizować hasło ,,Po pierwsze miłość’’.

Caritas Archidiecezji Poznańskiej informuje, że w okresie od 01.09.2022 do 31.10.2022 roku realizuje zadanie pt.: „Prowadzenie punktu recepcyjnego dla uchodźców z Ukrainy”.

Głównym celem zadania jest zapewnienie interwencyjnego wsparcia dla uchodźców z Ukrainy, polegającego na:

- udzieleniu informacji dotyczących przebywania na terenie Polski i zakwaterowania

- rozpoznania potrzeb

- interwencyjnego 24-godzinnego zakwaterowania i posiłku

- udzieleniu porad prawnych, psychologicznych oraz z zakresu aktywizacji zawodowej.

Punkt recepcyjny jest zlokalizowany na terenie MTP, ul. Głogowska 14, Poznań

Projekt finansowany ze środków Wojewody Wielkopolskiego

image002

Карітас Архієпархії Познані повідомляє, що в період з 01.09.2022 по 31.10.2022 виконує завдання: «Керування пунктом прийому для біженців з України».

Основною метою завдання є надання екстреної підтримки біженцям з України, яка полягає в:

- надання інформації про перебування в Польщі та проживання

- визнання потреб

- Цілодобове екстрене проживання та харчування

- надання юридичних, психологічних та професійних консультацій з активізації.

Пункт прийому знаходиться на території МТП, вул. Глоговська 14, Познань