Wykop Studnie

W Somalii leżącej w północno-wschodniej Afryce sytuacja zarówno polityczna jak i życiowa jest bardzo ciężka. Głównym problemem są nawiedzające Somalię częste susze, które doprowadziły do dramatycznego ograniczenia zasobów wody i słabych plonów, a w konsekwencji do powszechnego głodu. Ponad 6 milionów ludzi potrzebuje pomocy żywnościowej a 4,5 miliona osób nie ma dostępu do czystej wody.

Prowadzi to do rozwoju wielu chorób, tj. cholera czy ostre biegunki. Trudności związane z dostępem do czystej wody zmuszają do migracji – ludzie opuszczają swoje domy w poszukiwaniu lepszych warunków życia. Woda jest niezbędna do życia, dlatego tak ważne jest zapewnienie tym ludziom stałego dostępu do niej. W Somalii do obowiązków kobiet należy zaopatrywanie rodziny w wodę. Odległości, które muszą codziennie pokonywać wynoszą kilkanaście kilometrów.

Zbieramy środki, aby wykopać studnię im. Jordana w Somalii dzięki czemu zapewnimy lokalnej społeczności łatwiejszy dostęp do czystej wody. Podarujmy im szansę i zapewnijmy godne warunki życiowe!

Studnię wybuduje Polska Akcja Humanitarna.

Pomagam

Studnię wybuduje Polska Akcja Humanitarna.

Wspomóż darowizną i przekaż:

10 to:
1 cm
50 to:
5 cm
100 to:
10 cm
500 to:
50 cm
Inna kwota
Wpisz kwotę jaką chcesz wspomóc naszą akcję. Liczy się każda złotówka!
103osób wpłaciło35 594
Potrzeba jeszcze:34 406
osób modli się w intencji tego celu. Dołącz do nich!