18 listopada 2019

III Światowy Dzień Ubogich

Wczoraj odbył się ustanowiony przez Papieża Franciszka Światowy Dzień Ubogich. Obchodziliśmy tą uroczystośc już po raz trzeci. Przygotowując się do tego święta zoorganizowaliśmy kilka działań, które miały za zadanie wesprzeć sferę ducha i pomóc zabezpieczyć przed zimą osoby ubogie, a zwłaszcza bezdomne. Pisaliśmy już o tym trochę tutaj

Dla Ubogich zorganizowaliśmy:

Wtorek: Pielgrzymka do Świebodzina i Rokitna
Czwartek: Przekazaliśmy kilkaset koców, śpiworów, plecaków, termosów oraz trochę jedzenia i środków czystośći.
Ubogich obstrzygli i ogoili Fryzjerzy z Zespołu Szkoł Odzieżowych
Piątek: Gry planszowe i integracja z nagrodami oraz konferencję na temat: "Jezus Miłośnik i Zbawca każdego człowieka. Prawdziwa miłość kocha i wymaga " w opowiarciu o świadectwo trzech braci z Domu Miłosierdzia Bożego w Koszalinie
Sobota: Dzień Duchowy - Spowiedź, adoracja, wielbienie i rozmowa

Natomiast wczoraj (tj. niedziea 17.11) w Światowy Dzień Ubogich odbyła się msza św. pod przewodnictwem Abp Stanisława Gądeckiego. Po mszy zaprosiliśmy ubogich na wspólny obiad. Przgotowaliśmy 250 miejsc oraz 400 porcji posiłków. Pragniemy serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom i osobom, które przyczyniły się do pomocy na rzecz ubogich przebywających w naszym mieście.

Kilka zdjęć ze Światowego Dnia Ubogich autorstwa Bartosza Lewandowskiego poniżej

BL-07286

BL-07362

BL-07462

BL-07479

BL-07547

BL-07552

BL-07559

BL-07574

BL-07592

BL-07633

BL-07649

BL-07666

BL-07699

Leczenie 28-letniego Mateusza
Mateusz cierpi na mózgowe porażenie dziecięce spastyczne. Szansą na poprawę jakości jego życia jest przeszczep komórek macierzystych. Pomóżmy Mateuszowi!
Rehabilitacja i leczenie 2 letniej Oli
Ola jest wcześniakiem ze złożonymi wadami serca. Czeka ją jeszcze co najmniej jedna operacja. Potrzebna jest ciągła rehabilitacja, spotkania u logopedów i lekarzy.
Pomoc dla Aleksandre Bukhuleishvili
Młody Gruzin nie ma gdzie mieszkać, porusza się na wózku inwalidzkim, słabo mówi po polsku, potrzebuje wieloletniej rehabilitacji i opieki, nie ma pieniędzy, jego rokowania są bardzo złe i mało kto się nim interesuje.