3 czerwca 2019Caritas Archidiecezji Poznańskiej

Witamy naszych rodaków z Litwy - startuje "Dobra Energia Ponad Granicami"

Rozpoczynamy kolejną edycję programu Dobra Energia Ponad Granicami. Dla dzieci i nauczycieli z polskich szkół na Litwie będzie to niesamowita możliwość odwiedzenia Wielkopolski i nie tylko.

W ramach programu organizowanego przez Caritas Poznań i Fundację Enea, w tym tygodniu gościmy w Polsce 50 osób – uczniów oraz nauczycieli z polskich szkół na Litwie. Nasi rodacy przyjechali do Wielkopolski, aby zwiedzić tereny, na których większa część z nich nigdy nie była.

Dla młodych ludzi będzie to niesamowita okazja, żeby obcować z naszą kulturą na co dzień oraz poznać nowych, ciekawych ludzi. Ponadto będzie to dla nich czas wypoczynku oraz zwiedzania. Uczestnicy wezmą udział w warsztatach historycznych oraz gastronomicznych. Zwiedzą Poznań, odwiedzając między innymi: Bramę Poznania, Ostów Tumski, Katedrę Poznańską oraz Stary Rynek. Pojadą do Szamotuł, gdzie czekać będzie na nich gra miejska przygotowana przez uczniów liceum. Jeden dzień spędzą we Wrocławiu, odwiedzając ZOO, Panoramę Racławicką czy stare miasto. Nie zabraknie również czasu wolnego, który zarówno nauczyciele, jak i młodzież spędzą nad jeziorem w Zaniemyślu czy przy ognisku.

Przez tę inicjatywę chcemy zainspirować i podtrzymywać polską tożsamość, język, kulturę i tradycję. Liczymy na budowanie więzów przyjaźni pomiędzy młodymi Polakami na Litwie i w kraju. Mamy nadzieję, że nasza Polska gościnność zjednoczy ludzi zaangażowanych w ten projekt i biorących w nim udział.

61607292_343750679657429_4675448819435962368_n

61620740_457414418343880_6983443761883774976_n