21 lutego 2019

Wolontariusze ruszą z pomocą starszym i chorym w domach

Centrum Wolontariatu Caritas poszukuje chętnych osób, które będą odwiedzać w domach osoby chore i starsze. Do tej pory w wolontariat zaangażowało się blisko 187 osób, które każdego dnia niosą pomoc potrzebującym.

Wolontariat domowy – to płaszczyzna, na którą Caritas otwiera się w odpowiedzi na zgłoszenia osób potrzebujących, poszukujących wolontariuszy do pracy w środowisku domowym z osobami samotnymi, starszymi i chorymi. Ideą podjętej inicjatywy jest zadbanie o osoby, które nie mogą angażować się w życie społeczne, ze względu na ciężki stan fizyczny lub psychiczny. Organizacja chce również dotrzeć z pomocą do osób, które zostały opuszczone przez rodzinę lub są samotne ze względu na brak czasu rodziny.

- Otwierając się na nową płaszczyznę działania, jaką jest wolontariat domowy – staramy się, aby każdy potrzebujący otrzymał pomoc, wsparcie, zainteresowanie i został objęty troską. Centrum Wolontariatu Caritas działa w oparciu o hasło „Po pierwsze miłość” – dlatego w naszych działaniach i w pracy wolontariuszy, chcemy kierować się przede wszystkim miłością do drugiego człowieka. Mamy świadomość, że nie jest to łatwe zadanie, nieść pomoc samotnym, starszym i chorym w ich środowisku domowym, dlatego liczymy na zaangażowanie osób chętnych, odpowiedzialnych i sumiennych, dla których liczy się dobro drugiego człowieka. – mówi Karolina Dragan, Koordynator Indywidualnego Wolontariatu Caritas.

Caritas Poznań poszukuje osób, które ukończyły 16 rok życia. Praca  wolontariuszy będzie polegała na odwiedzaniu osób chorych, samotnych i starszych w środowisku domowym. Pomoc będzie polegała na rozmowie, towarzyszeniu podczas spaceru, pomocy w dotarciu do lekarza, dostarczenie paczki żywnościowej czy pomoc w drobnych pracach porządkowych. Wolontariusze będą odwiedzać swoich podopiecznych przynajmniej raz w tygodniu w wymiarze 2h. Osoby zaangażowane w wolontariat domowy będą pomagać potrzebującym zamieszkującym w obrębie ich miejsca zamieszkania.

Przyszli wolontariusze odbędą szkolenie przygotowujące do działania w ramach wolontariatu domowego.

Wszystkich chętnych, gotowych sumiennie nieść bezinteresowną pomoc osobom samotnym, starszym
i chorym - zachęcamy do zgłoszenia się na stronie www.popierwszemilosc.pl lub pod numerem 605 333 825.

Jadłodajnie dla potrzebujących
Codziennie wydajemy 1000 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starsze, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej.