25 października 2019

Wolontariusze z Centrum Wolontariatu odbyli szkolenie z pierwszej pomocy

Wolontariusze Centrum Wolontariatu Caritas odbyli szkolenie z pierwszej pomocy przedmedycznej. Podczas spotkania z profesjonalistami dowiedzieli się jak na miejscu wypadku zadbać o bezpieczeństwo swoje i poszkodowanego. Zdobyli cenną wiedzę pozwalającą im na wykonanie podstawowych czynności ratujących zdrowie a nawet życie. Zdobyte informacje mogli wykorzystać w praktyce - podczas ćwiczenia reanimacji na fantomach. Dziękujemy Wielkopolskiemu Samorządowi Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 w Poznaniu za przeprowadzenie bezpłatnego szkolenia i udostępnienie miejsca.

Remont spalonego mieszkania
Pomóżmy 78-letniej samotnej wdowie, której spłonęło mieszkanie
Rehabilitacja i leczenie 2 letniej Oli
Ola jest wcześniakiem ze złożonymi wadami serca. Czeka ją jeszcze co najmniej jedna operacja. Potrzebna jest ciągła rehabilitacja, spotkania u logopedów i lekarzy.
Tydzień Ubogich
W Światowy Dzień Ubogich oraz w kilka dni poprzedzających pomożemy i zorganizujemy wartościowy czas dla osób ubogich (głównie bezdomnych), aby poczuli się objęci troską, wsparciem i nadzieją.