27 września 2016Caritas Archidiecezji Poznańskiej  |  Marek Misiek

Zapraszamy na Tydzień Misyjny

Caritas Archidiecezji Poznańskiej kolejny już raz obierając kurs pomocy misyjnej w Kenii mógł doświadczyć codzienności życia tamtejszych ludzi. Główną ideą była ogólna pomoc i wsparcie medyczne. Emocje jakie towarzyszą nam, kiedy myślimy o tym kraju są różne. Z jednej strony zachwyca nas serdeczność ludzi, krajobraz, z drugiej strony codzienna walka o przetrwanie powoduje zadumę. Ciężko jest patrzeć na sytuację, kiedy dzieci piją wodę z kałuży. To jest pytanie czy umrą już za chwilę z pragnienia czy za jakiś czas śmiertelnie zachorują. Życie milionów ludzi w tym kraju, jest uzależnione od innych. Sytuacje z jakimi przychodzi się mierzyć każdego dnia powodują u nich momenty bezradności, poddania się. Na szczęście tylko na moment, by za chwilę cały swój los powierzyć Bogu. To w jaki sposób się modlą, celebrują, tańczą dla Jezusa jest mistyczne. Z myślą o naszych kenijskich przyjaciołach pragniemy zaprosić w ramach Tygodnia Misyjnego na spotkanie o egzotycznej Kenii, ale jednocześnie codziennej i bardzo biednej.

W programie:

Prezentacja zdjęć dokumentujących życie codzienne mieszkańców Kavisuni, Kitui, Muthale i okolicznych wiosek, ich zmagania z niedoborem wody, ubóstwem, brakiem możliwości edukacji dzieci. Ponadto fotografie prezentujące obraz niektórych placówek medycznych, obrzędy w Kościele katolickim, sierociniec w Nyumbani oraz kenijskie krajobrazy, safari, wioska Masajów czy jezioro Naivasha.

Atrakcją spotkania będzie egzotyczna kolacja z potrawami afrykańskimi (kenijskimi). W trakcie będzie można nabyć album ze zdjęciami z Kenii w cenie 30zł. Album jest jednocześnie cegiełką na pomoc misyjną dla dzieci w Kenii.

Wydarzenie będzie miało miejsce w Galerii Tumskiej przy ul. Ostrów Tumski 5a – przy Katedrze. Mamy do rozprowadzenia po 50 biletów na każdy z niżej podanych terminów

25 października (wtorek) g. 18:00

27 października (czwartek) g. 18:00

Zaproszenia można nabyć w cenie 50zł/osobę w centrali Caritas Archidiecezji Poznańskiej, przy ul. Rynek Wildecki 4a w Poznaniu, bądź w wyżej wspomnianej Restauracji Tumskiej . W sprawie rezerwacji biletów i innych pytań prosimy o kontakt telefoniczny z Centralą Caritas 61 835 68 95, bądź mailowy: sekretariat@caritaspoznan.pl lub z Restauracją Tumską (885 988 008).

Serdecznie zapraszamy!