1 lutego 2024

Zmiany w Dyrekcji Caritas Poznań

Decyzją ks. abp. Stanisława Gądeckiego Metropolity Poznańskiego od dnia 1 lutego 2024 roku funkcję dyrektora Caritas Archidiecezji Poznańskiej pełnić będzie ks. Karol Maciejak.

CP3

Dotychczasowy dyrektor ks. Marcin Janecki od grudnia 2023 roku łączył obowiązki dyrektora Caritas oraz proboszcza parafii pod wezwaniem Ducha Świętego w Kościanie. Od 1 lutego 2024 został odwołany ze stanowiska dyrektorskiego, aby mógł w pełni poświęcić się nowym obowiązkom.

CP2

Nowego dyrektora poznańskiej Caritas będzie wspierać dwóch wicedyrektorów:

Jan Montowski – pracujący na tym stanowisku od 1 listopada 2017 roku oraz powołany również od 1 lutego 2024 Szymon Nowak – pracownik Caritas od 17 lat.

CP4

Gratulujemy nowych funkcji i życzymy powodzenia w mierzeniu się z nowymi zadaniami.

Kilka słów o nowym dyrektorze: ks. mgr Karol Maciejak urodził się w Rawiczu, gdzie spędził dzieciństwo, i dorastał. Do kapłaństwa przygotowywał się na Wydziale Teologicznym Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. 24 maja 2012 roku przyjął święcenia kapłańskie w poznańskiej katedrze. Pracował jako wikariusz w Kórniku-Bninie, Włoszakowicach, Swarzędzu i Opalenicy, gdzie poświęcał się posłudze duszpasterskiej, pracy w szkole i obowiązkom związanym z parafią. Od dnia święceń towarzyszy mu fragment z ewangelii św. Jana „Beze Mnie nic nie możecie uczynić” (J 15,5).

Kilka słów o nowym wicedyrektorze: mgr inż. Szymon Nowak, urodzony i wykształcony w Poznaniu, ukończył Akademię Ekonomiczną w Poznaniu na kierunku towaroznawstwo. W Caritas Archidiecezji Poznańskiej był dotychczas kierownikiem działu projektów, tzn. czuwał nad wnioskowaniem, realizacją i rozliczaniem projektów. Prywatnie mąż i ojciec dwójki dzieci.

Leczenie Michaliny i Zuzi Schulz
122 osoby wpłaciły 16 585