28 września 2016

Dożywianie

Caritas Poznań realizuje misję dożywiania ludzi potrzebujących w kilku wymiarach. Głównymi z nich jest współtworzenie 6 jadłodajni, wydających dziennie 1600 ciepłych, darmowych posiłków oraz uczestniczenie w programie FEAD.

Program FEAD polega na przekazywaniu żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Akcja ta ma na celu ograniczenie ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego. (Kliknij tutaj i przeczytaj więcej o ten akcji)

jadlodajnia1

Ponadto Caritas Poznań współprowadzi i wspiera finansowo 6 jadłodajni. Prowadzą je zgromadzenia sióstr urszulanek, albertynek franciszkanek oraz elżbietanek. Cztery z nich położone są w sercu Poznania: Jadłodajnia Caritas pw. św. Brata Alberta przy ul. Ks. Piotra Ściegiennego 133, Jadłodajnia Caritas pw. św. Józefa przy ul. Niegolewskich 23 , Jadłodajnia pw. św. Urszuli Ledóchowskiej przy ul. Taczaka 7 i Jadłodajnia dla potrzebujących przy ul. Łąkowej 1.

Dwa kolejne to punkty wydawania żywności w regionie: Jadłodajnia Caritas pw. św. Faustyny w Obornikach przy parafii pw. Miłosierdzia Bożego oraz Jadłodajnia „Betania” w Lesznie, utrzymywana przez Parafialne Zespoły Caritas dekanatu leszczyńskiego przy współpracy z Urzędem Miasta Leszna.

Korzystają z nich głównie osoby starsze, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Wszystkie jadłodajnie wydają dziennie 1600 darmowych, ciepłych posiłków. W celu uzyskania potrzebnych produktów do przygotowania w nich posiłków Caritas organizuje wiele inicjatyw. Jedną z nich są kwesty, które w Tygodniu Miłosierdzia odbywają się na poznańskich targowiskach. Mieszkańcy stolicy Wielkopolski przekazują żywność oraz składają ofiary do specjalnych puszek. Zebrane pieniądze przeznaczane są także na organizację wigilii i przygotowanie świątecznych paczek dla osób korzystających z jadłodajni. Kolejną możliwością wspierania naszych jadłodajni są m.in. darowizny (w postaci produktów lub środków finansowych) przekazywane przez firmy i osoby prywatne. W imieniu ludzi potrzebujących, którzy korzystają z naszych jadłodajni oraz w swoim własnym Caritas Poznań serdecznie dziękujemy za wrażliwość i okazywane przez Państwa wsparcie, bez którego nie dalibyśmy sobie rady.

Wigilia dla Ubogich
Razem z nami zorganizuj największą w Polsce Wigilię pod jednym dachem dla bezdomnych, głodnych, starszych, chorych i samotnych.
Jadłodajnie dla ubogich
Codziennie wydajemy 1600 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starszy, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Pomóż nam nakarmić tych ludzi.
Przytulisko dla bezdomnych
Dom dla bezdomnych. Myjemy, karmimy, ubieramy, udzielamy pomocy przedmedycznej i terapeutycznej. Chcemy to robić wspólnie z Tobą.
Skład charytatywny

Woda Jordan