Przekaż 1% podatku, KRS: 0000224658
61-109 Poznań
28 września 2016

Stypendia socjalne

Już od ponad 10 lat pomagamy i wspieramy ubogą młodzież, udzielając finansowego wsparcia w postaci stypendiów.

Często jest to jedyna pomoc, na jaką młodzi ludzie mogą liczyć. Wsparcie przyznawane jest przede wszystkim z powodu złej sytuacji materialnej w rodzinie, bez względu na wyniki w nauce.

Wnioski o przyznawanie stypendium do Centrali Caritas w Poznaniu kierują księża proboszczowie i katecheci, a ostateczną decyzję podejmuje Caritas. Co roku otaczamy wsparciem wielu uczniów przekazując im stypendia.  Mogą się o nie ubiegać uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych, a także studenci uczelni wyższych.

stypendia

Środki finansowe wydatkowane są na różne cele, np. na zakup podręczników, podstawowych pomocy naukowych, na pomoc w dożywianiu i wykupienie posiłków w szkołach, opłacenie dojazdów do szkół i uczelni, zakup niezbędnej odzieży i wiele innych.

Społeczność stypendystów łączą nie tylko środki, za pomocą których mogą zakupić pomoce naukowe czy kontynuować edukację. To również wspólne spotkania i wspólna formacja dzieci i młodzieży.

Stypendia Socjalne
Już od ponad 10 lat pomagamy i wspieramy ubogą młodzież, udzielając finansowego wsparcia w postaci stypendiów socjalnych.

kilometry caritas