10 lipca 2018Caritas Archidiecezji Poznańskiej  |  Marek Misiek

Podsumowanie zbiórki dla poszkodowanych mieszkańców w wyniku pożaru w Wirach

21 czerwca w budynku mieszkalnym przy ul. Kościuszki w Wirach miał miejsce pożar, w wyniku czego doszło do zniszczeń, które obrazują zdjęcia poniżej. Ogień zniszczył 4 pokoje, korytarz oraz w niewielkim stopniu klatkę schodową. Niestety mieszkanie nie było ubezpieczone.

Wspólnie z Panem Dominikiem Występskim – sołtysem Wir, Marianem Adamskim - Przewodniczącym Rady Gminy, Stowarzyszeniem Przyjaciół Wir oraz Parafialnym Zespołem Caritas św. Floriana w Wirach zbieraliśmy środki na pomoc poszkodowanej rodzinie. Dzięki wspólnemu zaangażowaniu udało się uzbierać 15 563 zł 2 gr, 5 euro i 1 cent. Pieniądze zostaną przekazane na odremontowanie lokalu.

Wyrażamy głęboką wdzięczność do wszystkim osób, które wsparły zbiórkę, jak i do wolontariuszy, którzy ją przeprowadzili. W imieniu rodzinny dotkniętej tą tragedią, jak i we własnym serdecznie dziękujemy za pomoc.

W pomoc zaangażowały się również firmy, które przekazały materiały służące do odremontowania zniszczeń. Gdyby jeszcze określiona firma lub osoba prywatna mogła sobie na to pozwolić, prosimy o kontakt z Panem Dominikiem – 605 835 463.

Wiry pożar

Wiry pożar 1

Wiry pożar 2

Wiry pożar 3

Wykop Studnie
Zbieramy środki, aby wykopać studnię im. Jordana w Somalii
Jadłodajnie dla ubogich
Codziennie wydajemy 1600 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starszy, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Pomóż nam nakarmić tych ludzi.
Pomoc dla Syrii
Pomocy humanitarnej w Syrii potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, a co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone.