20 listopada 2017Caritas Archidiecezji Poznańskiej  |  Marek Misiek

Światowy Dzień Ubogich

"Nie miłujmy słowem, ale czynem!"

To hasło Pierwszego Światowego Dnia Ubogich, który za nami. Uroczystość została ustanowiona przez Ojca Świętego, tak aby na całym świecie podjąć się wzmożonej modlitwy i pomocy dla tych osób. Wszyscy Ci ludzie mają wielką godność Dziecka Bożego i to Święto idealnie to komunikuje na cały świat.

Światowy Dzień Ubogich w Poznaniu

Wraz z Archidiecezją Poznańską oraz wieloma Wspólnotami zorganizowaliśmy ten dzień. Jesteśmy wdzięczni wielu ludziom, którzy w tygodniu poprzedzającym ŚDU podjęli się postu, modlitwy różańcowej oraz Adoracji Najświętszego Sakramentu w intencji Ubogich.  Fundacja Pro Publico, wyszła z piękną inicjatywą odwiedzin i Ewangelizacji w placówkach, gdzie mieszkają bezdomni, samotni i biedni.

Światowy Dzien Ubogich w Poznaniu

http://www.poznan.pl/ - Zdjęcie z I Światowego Dnia Ubogich w Poznaniu.

Wczorajszą Mszę Świętą w parafii pw. Najświętszego Zbawiciela odprawił Arcybiskup Stanisław Gądecki.  Następnie na Placu Wolności przygotowaliśmy zupę, którą nakarmiliśmy kilkaset osób potrzebujących. Otrzymali oni też informację, o tym w jaki sposób można ubiegać się w pomoc w konkretnej sytuacji.

Ten dzień był wyjątkowy, aby warto pamiętać, że Ubogich należy pomagać każdego dnia.

Wigilia dla Ubogich
Razem z nami zorganizuj największą w Polsce Wigilię pod jednym dachem dla bezdomnych, głodnych, starszych, chorych i samotnych.
Jadłodajnie dla ubogich
Codziennie wydajemy 1600 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starszy, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Pomóż nam nakarmić tych ludzi.
Przytulisko dla bezdomnych
Dom dla bezdomnych. Myjemy, karmimy, ubieramy, udzielamy pomocy przedmedycznej i terapeutycznej. Chcemy to robić wspólnie z Tobą.