Przekaż 1% podatku, KRS: 0000224658
61-109 Poznań
6 lipca 2017

Tytka charytatywna

Pomysłodawcą tego projektu jest nasza Poznańska Caritas. Od kilku lat diecezjalne Caritas w naszym kraju włączają się do tej akcji. U nas inicjatywa nazywana jest Tytką charytatywną, aczkolwiek w innych regionach Polski są to Siątki, Tutki i Torby.

„Tytka” jest to papierowa torba, do której można włożyć podstawowe i trwałe produkty spożywcze oraz środki czystości. Co roku jest rozprowadzenia poprzez parafie, firmy, szkoły, organizacje, ludzi indywidualnych i wszystkich, którzy chcą się zaangażować. Następnie jest wypełniana i oddana we wskazane miejsce.

Caritas Kalisz akcja

Idea jest bardzo skuteczną formą pomocy ludziom biednym. Odbywa się 2 razy w roku przed Świętami Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy. Pozwala na budowanie odpowiednich postaw prospołecznych i spojrzenia z miłością w kierunku potrzebującego człowieka.

W naszej Archidiecezji pozyskane środki przeznaczamy na funkcjonowanie jadłodajni dla ubogich oraz na organizację największej w Polsce Wigilii dla Ubogich pod jednym dachem. Ważne jest także to, że cześć pozyskanych środków pozostaje w parafii i tam zostaje przekazana bezpośrednio do osób będących w potrzebie.

Walczymy z głodem…

Według badań z 2014 roku ponad pół miliona samych tylko dzieci w Polsce jest głodnych lub niedożywionych. Stanowi to jedynie 30% ogólnej liczby osób skrajnie ubogich. Stąd diecezjalne Caritas m.in. poprzez swoje jadłodajnie są w stanie pomóc wielu tysiącom ludzi głodnych. Pozyskane produkty z tego przedsięwzięcia służą funkcjonowaniu właśnie takich miejsc.

Jadłodajnie dla ubogich
Codziennie wydajemy 1600 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starszy, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Pomóż nam nakarmić tych ludzi.
Uratuj życie 5-cio letniej Michasi
Michalinka nigdy nie stanie o własnych nogach. Aczkolwiek podjęta rehabilitacja daje jej szansę na zahamowanie wady rozwojowej kręgosłupa. Lekarze obawiają się , iż to zbyt duże obciążenie i skutki mogłyby być tragiczne.