9 maja 2018Caritas Poznańska

„Nowoczesny i aktywny senior” – bezpłatne szkolenia i warsztaty dla osób 60+

Caritas Poznańska w ramach projektu „Nowoczesny i aktywny senior” zaprasza wszystkie osoby w wieku 60+ z terenu województwa wielkopolskiego do udziału w bezpłatnych szkoleniach i kursach. Na 2018 rok zaplanowane zostały kursy obsługi komputera i tabletu, kurs języka angielskiego i warsztaty rehabilitacyjne.

Szczegółowe informacje na temat proponowanych zajęć można uzyskać od poniedziałku do piątku w biurze Caritas Poznańskiej przy Rynku Wildeckim 4a w Poznaniu, telefonicznie pod numerem 61 835 68 67 lub mailowo pod adresem seniorzy@caritaspoznan.pl

Liczba miejsc jest ograniczona. Zapraszamy serdecznie do udziału!

Seniorzy ulotka A5-2018-ASOS

Krótki opis proponowanych zajęć:

1. Warsztaty rehabilitacyjne – mają na celu nauczenie uczestników kilku bezpiecznych zestawów ćwiczeń minimalizujących bóle stawów, kręgosłupa, kończyn oraz głowy. Ponadto uczestnicy nauczą sie kilku skutecznych technik pracy ze skórą i mięśniami, celem likwidacji dokuczliwego bólu i otrzymają wiele cennych wskazówek dnia codziennego, w jaki sposób dbać o swoją kondycję i zdrowie. Warsztaty odbywać się będą w 10‑osobowych grupach. Zajęcia prowadzone będą przez fizjoterapeutkę z wieloletnim doświadczeniem.

2. Szkolenia komputerowe – będą odbywać się w grupach 9-osobowych na dwóch poziomach:

- podstawowym – skierowanym do osób na poziomie początkującym, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę
z komputerem,

- rozszerzonym – skierowanym do osób, które miały już wcześniej styczność z komputerem lub ukończyły wcześniej poziom podstawowy.

W ramach zajęć na poziomie podstawowym  uczestnicy nauczą się m.in.: obsługiwać i zarządzać swoim miejscem w komputerze, korzystać z Internetu oraz poczty internetowej, pisać i redagować pisma w programie Word, obsługiwać pamięci przenośne. Na poziomie rozszerzonym kursanci nauczą się m.in. obsługi pamięci przenośnych (pendrive, mp3, aparat cyfrowy, telefony komórkowe), zaawansowanego redagowania i formatowania tekstu i grafiki. Ponadto zapoznają się z usługami komunikacyjnymi w globalnych sieciach komputerowych, forami internetowymi czy portalami społecznościowymi. Każdy kurs składa się z 13 zajęć po 1,5 godziny zegarowej.

3. Szkolenia z obsługi tabletu –szkolenia odbywać się będą w grupach siedmioosobowych. Podczas zajęć omówione zostaną między innymi budowa i obsługa tabletu, system oraz podstawowe funkcje tabletu, klawiatura ekranowa, pulpit, blokada, podstawowe zasady bezpieczeństwa, połączenie sprzętu z Wi-Fi, współpraca z komputerem, zagadnienia związane z Internetem jak: przeglądarki, portale internetowe, wyszukiwanie informacji, poczta mailowa, pobieranie aplikacji z przeglądarki internetowej oraz usuwanie ich z urządzenia oraz inne aplikacje i funkcje tabletu. Każdy cykl składać się będzie z 10 spotkań po 2 godziny lekcyjne (w sumie 20 godzin szkoleniowych w ciągu jednego cyklu).

4. Kurs języka angielskiego na poziomie podstawowym – kurs odbywać się będzie w grupach około 10-osobowych.
Umożliwią one rozwijanie podstawowych sprawności językowych: rozumienia ze słuchu, mówienia (porozumiewania się w różnych sytuacjach), budowania krótkich pisemnych wypowiedzi. Zajęcia odbywać się będą w małych grupach, tak by lektor miał możliwość nawiązania osobistego kontaktu z każdym słuchaczem.

Projekt „Nowoczesny i aktywny senior” współfinansowany jest ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy
i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 20114 - 2020.
ASOS